Voor jezelf beginnen en outplacement

 

Naast reguliere outplacementtrajecten naar werk in loondienst is het bij Werkcontact ook mogelijk outplacement in te zetten voor begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap. Voor jezelf beginnen dus. Al dan niet in combinatie met een baan in loondienstverband.

 

Onze begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap is altijd individueel en op maat. Bij de start van het traject luisteren we goed naar de plannen van de ondernemer in spe. Zijn de plannen haalbaar, waar twijfelt iemand nog over en waarom, wat is het verdienmodel en wat voor soort ondernemer wil iemand worden? Mensen zijn verschillend en dat geldt dus ook voor ondernemers.

 

Aan de hand van een plan (eventueel in de vorm van een ondernemersplan) wordt systematisch bepaald welke onderdelen aan bod komen en waar aan gedacht moet worden. Klankborden, sparren met je coach (ook ondernemer), kritische vragen stellen, uitzoeken, bijsturen, praktische begeleiding, inrichting van je processen, hoe maak je een offerte, hoe kom je aan klanten, de website en vindbaarheid, verzekeringen, eventuele vestigingseisen, fiscaal advies, bedrijfsvorm, etc. Het komt vaak allemaal aan bod!

 

Daarnaast wordt er geadviseerd in de ondernemersregelingen van UWV wanneer iemand een WW-uitkering heeft.

 

UWV stelt een aantal voorwaarden wanneer iemand voor zich zelf wil beginnen met een WW-uitkering. Via UWV kan de training voor ondernemerschap gevolgd worden. Daarna kan UWV toestemming geven voor een onderzoeksperiode. Deze duurt maximaal 6 weken. Er hoeft in die periode niet gesolliciteerd te worden. Wanneer iemand na de onderzoeksperiode besluit toch niet voor zich zelf te beginnen wordt de WW-uitkering gewoon weer vervolgd (met bijbehorende rechten en plichten).

 

Indien voor het ondernemerschap wordt gekozen kan men van drie regelingen gebruik maken:

 

1) Bedrijf beginnen met een startperiode

U ontvangt 26 weken 29 procent minder WW-uitkering. U hoeft niet te solliciteren en hoeft eventuele verdiensten niet te verrekenen of terug te betalen. Opdrachten voor uw ex-werkgever uitvoeren mag niet.

 

2) Bedrijf beginnen zonder startperiode

Op basis van uw gewerkte uren berekent UWV een fictief inkomen per maand. Dit wordt gedaan aan de hand van het dagloon waar u recht op heeft. Het wordt omgerekend naar uur en het aantal uren dat u aan uw bedrijf besteedt wordt van de uitkering afgehouden. Er geldt wel nog een sollicitatieplicht voor de uren waarvoor u een WW-uitkering ontvangt.

 

3) Beginnen zonder WW-uitkering

Eigenlijk is dit geen regeling. U zegt uw WW-uitkering op en gaat volledig werken als zelfstandige. U kunt wel gewoon gebruik maken van outplacement.

 

Klik hier voor het informatieformulier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkcontact heeft ruime ervaring in het coachen van startende ondernemers